StartReceptSiggeFotoalbumIntressenLänkar

Julrecept                  Julrecept                                                              

 

Bästa lussekatterna (ca 40 st),  250 grader

                         

50 g torrjäst

5 dl mjölk

1 g saffran

200 g smör

2 dl strösocker

½ tsk salt

2 ägg

15-16 dl vetemjöl (Special)

 

Pensla med 1 ägg + russin

 

Blanda alla torra ingredienser i matberedaren.

Mortla saffran med en sockerbit. Häll i bunken. Häll ev lite mjölk i bunken så att du får ut all saffran.

Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 45 grader. Häll i bunken och arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt ev mer mjöl. Degen ska nästan släppa kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek, 30-60 min.

Arbeta degen några minuter igen efter jäsningen.

Ta upp degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och dela i ytterligare 10 delar. Rulla ut till ca 25 cm långa fingertjocka längder. Snurra in ändarna och lägg på bakplåt (3 st).

 

Låt jäsa ca 30 min. Pilla i russin i ändarna, pensla med uppvispat ägg.  Grädda i 250 grader i mitten av ugnen ca 6 minuter.

 

 

Pepparkakssnitt med mandel (ca 80 st) 200 grader

 

200 g smör

2 dl strösocker

½ dl ljus sirap

5-5½ dl vetemjöl

1 msk pepparkakskrydda

2 tsk bakpulver

50 g mandelspån

 

Blanda alla ingredienser utom mandeln i matberedaren med kniven. Dela smöret i mindre bitar när du lägger i det. Blanda ihop. Lägg i mandel och blanda snabbt ihop.

Forma till 6 st fingertjocka längder. Lägg på två plåtar och tryck till dem något. Grädda i varmluftsugn (160 grader) på fals 1+4 i 12 min. Skär dem i sneda bitar så fort de kommit ut ur ugnen.

 

 

Saffransskorpor med hasselnötter och choklad, också benämnda ”farfars skorpor” eftersom han är så förtjust i dem.   200 grader, 15 min+100 grader, 30 min.

 

100 g smör

1½ dl socker

0,5 g saffran

2 ägg

3½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1½ dl hasselnötter och/eller mandel (grovt hackade)

75 g mörk choklad (grovt hackad)

 

Rör smör o socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran och äggen, ett i sänder. Blanda mjöl och bakpulver med nötterna/mandeln och chokladen. Vänd ner mjölblandningen i smeten och klicka ut strängar av smeten på plåt, forma med mjöliga händer, ca 3 cm breda och höga. Grädda i 200 grader ca 15 min. Skär i snitt på plåten innan de svalnat. Eftertorka i ugn i 100 grader ca 30 min. Blir ca 30 st. 

 

 



 

 

(C) Beijner.se 2008