Julrecept
Bästa
lussekatterna (ca 40 st), 250 grader
50 g
torrjäst
5 dl mjölk
1 g saffran
200 g smör
2 dl
strösocker
½ tsk salt
2 ägg
15-16 dl
vetemjöl (Special)
Pensla med
1 ägg + russin
Blanda alla
torra ingredienser i matberedaren.
Mortla
saffran med en sockerbit. Häll i bunken. Häll ev lite mjölk i bunken så
att du får ut all saffran.
Smält
smöret, häll i mjölken och värm till ca 45 grader. Häll i bunken och
arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt ev mer mjöl. Degen ska nästan släppa
kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek, 30-60 min.
Arbeta
degen några minuter igen efter jäsningen.
Ta upp
degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och dela i ytterligare 10
delar. Rulla ut till ca 25 cm långa fingertjocka längder. Snurra in
ändarna och lägg på bakplåt (3 st).
Låt jäsa ca
30 min. Pilla i russin i ändarna, pensla med uppvispat ägg. Grädda i
250 grader i mitten av ugnen ca 6 minuter.
Pepparkakssnitt med mandel (ca 80 st) 200 grader
200 g smör
2 dl
strösocker
½ dl ljus
sirap
5-5½ dl
vetemjöl
1 msk
pepparkakskrydda
2 tsk
bakpulver
50 g
mandelspån
Blanda alla
ingredienser utom mandeln i matberedaren med kniven. Dela smöret i
mindre bitar när du lägger i det. Blanda ihop. Lägg i mandel och blanda
snabbt ihop.
Forma till
6 st fingertjocka längder. Lägg på två plåtar och tryck till dem något.
Grädda i varmluftsugn (160 grader) på fals 1+4 i 12 min. Skär dem i
sneda bitar så fort de kommit ut ur ugnen.
Saffransskorpor med hasselnötter och choklad,
också benämnda ”farfars skorpor” eftersom han är så förtjust i
dem. 200 grader, 15 min+100 grader, 30 min.
100 g smör
1½ dl
socker
0,5 g
saffran
2 ägg
3½ dl
vetemjöl
1½ tsk
bakpulver
1½ dl
hasselnötter och/eller mandel (grovt hackade)
75 g mörk
choklad (grovt hackad)
Rör smör o
socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran och äggen, ett i sänder. Blanda
mjöl och bakpulver med nötterna/mandeln och chokladen. Vänd ner
mjölblandningen i smeten och klicka ut strängar av smeten på plåt, forma
med mjöliga händer, ca 3 cm breda och höga. Grädda i 200 grader ca 15
min. Skär i snitt på plåten innan de svalnat. Eftertorka i ugn i 100
grader ca 30 min. Blir ca 30 st.
|